40 de zile pentru viataÎnceputul anului 2016 a fost marcat de implicare intensă a doamnei doctor Maria Dunca-Moisin, președinta AMCB, atât în comitetul organizatoric, cât și prin rugăciunea în stradă, în acțiune “40 de zile pentru viață.”
Importanța acestei acțiuni și implicarea membrilor a fost descrisă pe larg.

Îndemnul Episcopiei Greco-Catolice de București:
“Da, 40 de zile pentru viață la București! Adică: veghe, post și rugăciune, în fața Spitalului Filantropia – b-dul Mihalache colț cu p-ța Victoriei -, timp de 40 de zile. Invitați: toți oamenii de bunăvoință care doresc să se roage pentru salvarea pruncilor nenăscuți, pentru mame și personalul medical.
De ce? Pentru că avortul este punctul central, în jurul căruia stă în picioare sau se prăbușește moral o civilizație.
Și iarăși: De ce acum? De ce Bucureștiul? Pentru că nu există niciodată un moment mai bun decât cel prezent, iar o misiune morală nu are sens decât în adversitate. Bucureștiul, oraș rănit, rupt, împrăștiat are totul pentru a descuraja. Dar de când noi, creștinii, ne facem planuri în funcție de șansele de reușită? De când am învățat să așteptăm, împotriva ‘nebuniei Crucii’, calculând rece dacă și în ce măsură ne vom umple de ridicol?
În rugăciune speranța strălucește în prezent, copleșind cu lumina sa temerile viitorului, aducând unitate între noi, comuniunea cu cei trecuți dincolo și gustul laudei eterne aduse Celui care ne-a iubit și ne-a chemat pe nume din veșnicie.”

Din data de 10 februarie până în 20 martie, capitala noastră, București, va participa alături de alte sute de orașe din întreaga lume la această acţiune care reprezintă cea mai mare mișcare pentru viață din istorie, coordonată la nivel internațional și organizată simultan în peste 600 de orașe din 30 de țări.”

 

Angelus descrie susținerea activă a Arhidiecezei de București prin păstorii ei:

“La îndemnul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, în cadrul Sfintelor Liturghii ce se vor celebra pe teritoriul Arhidiecezei, în perioada 10 februarie – 20 martie 2016, se vor face rugăciuni pentru viaţă. Totodată, păstorul Arhidiecezei îi invită pe preoți și pe credincioşi să sprijine această acţiune prin post şi rugăciune, iar pe cei din București îi invită și la participarea directă la veghea de rugăciune din preajma spitalului Filantropia.”
ÎPS Ioan Robu și PS Cornel Damian au participat la Sfânta Liturghie care s-a desfășurat la biserica PreaSfâta Inima a Lui Isus pentru inaugurarea acțiunii.
Îi mulțumim doamnei Larisa Iftime de la ProVita Media, participantă activă, pentru aceste frumoase cuvinte de apreciere: “In ziua de marți, 1 martie, in sala de ședințe a Bisericii ‘Sfantul Vasile cel Mare’ din str. Polona nr. 50, au fost rememorate momentele importante ale acestei veghi, marcandu-se, astfel, mijlocul campaniei. Au fost vizionate secvențe filmate ale acestei activitați, remarcandu-se marturiile participanților. S-a desprins din acest film viziunea organizarii campaniei de catre un nucleu de organizatori, oameni nelipsiți in strada, cate 12 ore pe zi, dna Florentina Bratosin și dl Dragoș Teodorescu, doi oameni plini de devotament și delicatețe, inarmați cu rabdare, in orice moment oferind un cuvant bun celor care li se alatura zilnic, ora de ora, la rugaciune in strada. In jurul lor lumea s-a adunat, numarul participanților a crescut mereu.
Alaturi de acești oameni neobosiți, se afla doamna dr. Maria Dunca-Moisin, președintele Asociației Medicilor Catolici, care a mobilizat oamenii și, cel mai important lucru dintre toate, prin munca de consiliere pe care o duce, ca medic de familie, continua sa salveze vieți de prunci nenascuți. Domnia sa aduce o marturie tulburatoare despre consilierea in criza de sarcina, absolut necesara astazi, in Romania:’Uneori doar un cuvant de incurajare poate schimba intenția unei femei de a avorta, dar de multe ori este nevoie sa parcurgi impreuna cu ea un drum lung și așa ajunge mama impreuna cu pruncul ei nenascut sa fie parte din viața ta.’ Doamna doctor se refera apoi la unul dintre sutele și poate miile de cazuri de mamici pe care le-a consiliat: ,Am simțit ca trebuie sa-i fiu alaturi și acestei mame pentru ca fusese parasita tocmai de aceia care ii erau cei mai apropiați. Dupa o vreme, dupa ce Iulia se nascuse, mama mi-a scris aceste randuri: ‘…dar adevarul este ca va datorez totul pt Iulia’.
Dr. Anca Cernea a vorbit despre faptul ca avortul, indiferent ca este legal sau ilegal, continua sa puna viața femeilor in pericol. De asemenea, dr. Cernea s-a referit și la consilierea spirituala a taților, nu numai a mamelor, la faptul ca in procesul spovedaniei, poate ar trebui intrebați și barbații daca au fost partași sau nu la un avort, pentru ca, in cele din urma, avortul nu o afecteaza doar pe mama, ci se rasfrange negativ asupra intregii familii in care acesta se produce.
Pe gardul Muzeului Țaranului Roman, vizavi de Spitalul Filantropia, au fost expuse o serie de placate ce prezinta momente importante din viața bebelușului in burtica mamei, materiale informative realizate cu sprijinul Asociației Medicilor Catolici.” (Daniela Păun)

 

Informații suplimentare:
http://www.e-communio.ro
http://angelus.com.ro
http://www.provita.ro